ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞMA ALACAĞI
- Avukat Büşra Yıldız
- 5 May
- 2 dakikada okunur
ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL NEDİR?
İşçi ulusal bayram ve genel tatillerde çalışmak zorunda olmayıp, bu ancak işçinin açık rızası mümkündür. Her ne kadar kanunda işçi tarafından bu onayın yazılı olarak alınması zorunlu sayılmamış ise de, Yargıtay kararları çerçevesinde uygulamada ve ispat yükünün işverende bulunmasından kaynaklı olarak işçinin ulusal bayram ve genel tatillerde çalışmasına yönelik onayının yazılı verilmesi zorunludur.
ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLERDE ÇALIŞMA ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?
Ancak İş kanunu 47 maddesinde belirtildiğine göre, işçiler kanunda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışırlarsa, ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücret ödenir. Yani işçi ulusal bayram ve genel tatillerde çalışmazsa normal günlük ücretine hak kazanırken, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışırsa ayrıca bir günlük ücrete de ha kazanarak çalıştığı her gün için iki ücret ödemesi yapılması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, burada işçinin çıplak ücreti üzerinden hesaplama yapılmaktadır.
ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL GÜNLERİ NELERDİR?
Ulusal bayram ve genel tatil günleri Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da düzenlenmiştir. Kanun’un 2. Maddesine göre ülkemizdeki ulusal bayram ve genel tatil günleri şunlardır:
Aşağıda sayılan resmi ve dini bayram günleri ile 1 Ocak yılbaşı günü, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü genel tatil günleridir.
A) Resmi bayram günleri şunlardır:
1. 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
2. 19 Mayıs günü Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
3. 30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır.
B) Dini bayramlar şunlardır:
1. Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 3,5 gündür.
2. Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 4,5 gündür.
ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLERDE ÇALIŞILMASININ İSPATI NASIL MÜMKÜNDÜR?
Ulusal bayram ve genel tatillerde çalışıldığının ispatı işçiye aittir. İşçi her türlü delil ile bu iddiasını ispatlayabilir. Burada kamera kayıtları, işyeri giriş-çıkış kayıtları, iş planı ve tanık deliline dayanılması mümkündür.
ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLERDE ÇALIŞMA ÜCRETİ ZAMANAŞIMI SÜRESİ NE KADARDIR?
Ulusal bayram ve genel tatillerde çalışma ücretinde zamanaşımı süresi çalışmanın yapıldığı tarihten itibaren 5 yıldır. Dolayısıyla ulusal bayram ve genel tatillerde çalışma alacağı için iş sözleşmesinin sona ermesinin beklenmesinde zorunluluk bulunmamaktadır. Ayrıca Yargıtay kararları çerçevesinde iş sözleşmesinin devam etmesinin zamanaşımını durdurmayacağı, ancak 5 yıl geriye gidilerek alacak talep edileceği kabul edilmiştir.
ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLERDE ÇALIŞMA ÜCRETİ İÇİN DAVA AÇMADAN ÖNCE ARABULUCULUK ZORUNLU MU?
İş Mahkemeleri Kanunu 3. maddesi ve Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu gereğince ulusal bayram ve genel tatillerde çalışma ücreti alacağı için arabuluculuk dava şartıdır ve dava açmadan önce arabuluculuk başvurusunda bulunulması zorunludur.
Hak kaybı yaşanmaması için bir avukattan hukuki hizmet alınmasını öneririz.
Comments